Kele Fodor Ákos
Donation page
Az új könyvem megjelentetéséhez kérem a támogatásodat, mely egyúttal társadalmi misszió is.

„Honti hantok” címmel esszéregényt írtam az 1782-es kemencei jusztizmordról, amikor is 84 embert ítéltek el, és közülük 41-et végeztek ki brutális kegyetlenséggel emberevés igaztalan vádjával, kínzásokkal kicsikart vallomásaik alapján. Legkevesebb 64 gyerek maradt árván. A vádlottak – vagyis a per ártatlan áldozatai – cigány emberek voltak, az előítéletesség fűtötte a bírákat. Rengeteg irat maradt fenn, melyekből az áldozatokat és gyermekeiket név szerint ismerjük, eddig azonban a történettudományi munkák a hatóságok és a császár perrel kapcsolatos levelezésére fókusztált.

Én most névsorokból, táblázatokból és a vallomási jegyzőkönyvek adataiból összeraktam az áldozatok családfáit, majd történelmi és néprajzi szakirodalmakból rekonstruáltam a mindennapi életüket és sorsukat a per alatt, végül a gyerekeik szemszögéből írtam meg a történetet.

Kemencén a regény írásának idején egy emléktáblát is avattak az áldozatok emlékére. Most a vesztőhely régészeti feltárásának előkészítése zajlik annak érdekében, hogy az áldozatok maradványait megtaláljuk, és egy új emlékhely létrehozásával egybekötve végső nyughelyet kapjanak. A könyv megjelenése tehát egy nagyobb nemzeti emlékezeti munka része.


MIRE FORDÍTOM A TÁMOGATÁSODAT?

Nyomdaköltség:

A támogatásod lehetővé teszi, hogy szebb papírt használhassunk, hogy a könyv méltó írásos emlékmű lehessen.

Tiszteletpéldányok fedezete:

Egy tucat szakember segített nekem a kutatás során: történész, rovarász, régész, ornitológus, térképész, filológus, levéltáros stb. – az ő munkájukat szeretném meghálálni egy-egy tiszteletpéldánnyal. Ezeket én vásárolom meg számukra.

Támogasd a könyvet, és legyél te is az emlékezetközösség tagja!

–––
A könyv első fejezetét itt tudod elolvasni: https://tiszatajonline.hu/irodalom/honti-hantok/

A Facebookon #HontiHantok hashtag alatt osztottam meg történeteket, információkat az áldozatokról.
–––
A könyv tervezett megjelenése 2024 június.
–––
Korábban két könyvem is közösségi finanszírozással jelent meg, melyek számos elismerést és díjat kaptak, bővebben: www.echolalia.space
dedikált Honti hantok
10000 HUF  
I support
Támogatásod perceken belül
megjelenik az Alkotó számláján.
Kapsz tőlem egy névreszólóan dedikált kötetet, és ha szeretnéd – én szívesen venném – feltüntetjük a neved a könyvben a támogatók listájában!
dedikált Honti hantok + egy művem
20000 HUF  
I support
Támogatásod perceken belül
megjelenik az Alkotó számláján.
A dedikált kötet mellett kapsz tőlem egy példányt az „Echolália” c. multimédiaművem utolsó példányainak egyikéből! Feltüntetjük a neved a könyvben a támogatók listájában.
Honti hantok, Echolália, idegenvezetés
30000 HUF  
I support
Támogatásod perceken belül
megjelenik az Alkotó számláján.
A Honti hantok mellé kapsz egy Echoláliát, és idegenvezetőd leszek Kemencén. A túra során a 18. századi térképpel a kezünkben felkeressük az áldozatok mára elfeledett vesztőhelyét. A korabeli tervrajzok alapján megmutatom a vármegyeháza szintén feledésbe merült tömlöcének helyét, és közben mesélek olyasmikről, amik terjedelmi okokból nem kerültek be a könyvbe...
56 supporter